ლეპტოპი-ტაბლეტი და სმარტფონი

ასე რომ, ეს თქვენი გზის დასასრულია თქვენი კომპიუტერის, ტაბლეტის ან სმარტფონისთვის. წასვლამდე, დარწმუნდით, რომ მიყევით ამ სიას, რომ მოაწყოთ თქვენი ახალი მფლობელისთვის მოწყობილობა.

თუ თქვენ არ დაიცავთ ამ ნაბიჯებს, შეიძლება დაკარგოთ მნიშვნელოვანი პერსონალური მონაცემები, ჩაირთოთ სამომავლოდ DRM'- ის შესყიდვების უფლებამოსილება, ან თქვენს პირად მონაცემებს ექვემდებარება აპარატის ახალი მფლობელის ამოღება.

სარეზერვო თქვენი პირადი მონაცემები

ეს ნაწილი აშკარაა, მაგრამ მაინც მნიშვნელოვანია. თუ ახალ კომპიუტერზე გადადიხართ, გსურთ თქვენი მნიშვნელოვანი პერსონალური მონაცემების სარეზერვო საშუალება და თან წაიღოთ იგი. თუ თქვენ უკვე აწარმოებთ სარეზერვო მნიშვნელოვან პერსონალურ მონაცემებს - და თქვენ უნდა იყოთ - უნდა იცოდეთ სად არის თქვენს შესახებ ზრუნული მონაცემები თქვენს კომპიუტერში და უკვე უნდა ჰქონდეს სარეზერვო ასლები.

დაკავშირებული: რომელ ფაილებს უნდა დააბრუნოთ თქვენი Windows PC?

ღრუბლოვანი სერვისების წყალობით, თქვენი მნიშვნელოვანი პერსონალური მონაცემების დიდი ნაწილი შეიძლება უკვე მოვიდეს თქვენთან. Dropbox– ის სერვისებში შენახული ფაილები აშკარად მოვა თქვენთან და თქვენს ახალ კომპიუტერზე იქნება ხელმისაწვდომი. მაგრამ მაინც კარგი შანსი გაქვთ, რომ მნიშვნელოვანი ადგილობრივი ფაილები იჯდეს გარშემო. გაიარეთ კონსულტაცია იმაზე, თუ რა ფაილები უნდა დააბრუნოთ თქვენს Windows PC– ზე, თუ გჭირდებათ დახმარება.

ურთიერთობა: რა მონაცემებით ხდის Android სარეზერვო ავტომატურად?

თუ იყენებთ ტაბლეტს ან სმარტფონს, ალბათ არ გჭირდებათ იმაზე ფიქრი, რამდენადაც მისი მონაცემების სარეზერვო საშუალებაა. თქვენი მობილური მოწყობილობის მონაცემების უმეტესობა სინქრონიზირებულია ონლაინ სერვისებით, ასე რომ, ეს შესაძლებელი იქნება მოწყობილობის გაწმენდის შემდეგ. თუ იყენებთ Android- ს, წაიკითხეთ იმაზე, თუ რა Android მონაცემებს დაალაგებთ ავტომატურად. დარწმუნდით, რომ თქვენ გაქვთ რაიმე მნიშვნელოვანი ფოტოების ასლები - Android- ს შეუძლია ავტომატურად შექმნას თქვენი ფოტოების სარეზერვო საშუალება ინტერნეტით, მაგრამ ეს არ არის ნაგულისხმევი. თუ იყენებთ iPhone– ს, ფოტოების ავტომატურად სარეზერვო საშუალებაა iCloud– ით, თუ ჩართულია Photo Stream.

android-google- ავტომატური-ფოტო – სარეზერვო

DRM– ის ნებისმიერი შესყიდვის უნებართვას

თქვენ შეძენილ შინაარსზე ფიქრი არ უნდა იყოს საჭირო, მაგრამ სამწუხაროდ, ის კვლავ ბევრ სიტუაციაშია. ზოგიერთი შინაარსი, რომელიც ციფრული უფლებების მენეჯმენტის (DRM) ტექნოლოგიით მოდის, თქვენს კომპიუტერში ჩაკეტავს.

მაგალითად, iTunes Store– დან ბევრი შესყიდვა მოითხოვს, რომ თქვენი კომპიუტერი „უფლებამოსილია“ თქვენი Apple ID– ით, სანამ მათ დაკვრას დაიწყებენ. შეგიძლიათ ერთ ჯერზე ხუთივე ავტორიზებული კომპიუტერი გქონდეთ, ასე რომ, თუ თქვენ დააინსტალირებთ iTunes კომპიუტერს და მოგვიანებით მოშორდებით ამ კომპიუტერს, გამოიყენეთ ერთი ავტორიზაცია. Windows- ის უბრალოდ ინსტალაციით, ავტორიზაცია რამდენჯერმე შეგიძლიათ გამოიყენოთ იმავე კომპიუტერში.

ამის თავიდან ასაცილებლად, გსურთ თქვენი კომპიუტერის DRAH პროგრამაში მოთავსება. მაგალითად, თქვენი კომპიუტერის iTunes- ში უნებართვო მოსაწყობად, დააჭირეთ მაღაზიის მენიუს iTunes- ში და აირჩიეთ Deauthorize This Computer.

itunes-deauthorize-computer

საბედნიეროდ, iTunes საშუალებას მოგცემთ მოგვიანებით მოახდინოთ ყველა თქვენი კომპიუტერის დეატორიზაცია, თუ დაივიწყებთ კომპიუტერის უნებართვო დარეგულირებას. თუმცა, ზოგიერთ სხვა სერვისს არ აქვს.

მაგალითად, ზოგიერთ PC თამაშში იყენებენ SecuROM პროდუქტის გააქტიურებას. ამ თამაშებს ზოგადად აქვთ გააქტიურების ლიმიტები და მათი გააქტიურება შესაძლებელია მხოლოდ გარკვეული რაოდენობის კომპიუტერებზე. გსურთ გააუქმოთ თამაშის ავტორიზაცია, ჩართული ხელსაწყოს გამოყენებით, სანამ მოშორდებით კომპიუტერს, რომელზეც თქვენ თამაშობთ თამაშს.

თუ ამას არ გააკეთებთ, შეიძლება გაუგებრად გააქტიუროთ გააქტიურება, კომპიუტერის მოშორების შემდეგ. თუ იყენებთ ყველა თქვენი აქტივაციის ლიმიტს, შეიძლება დაგჭირდეთ დარეკვა და მოითხოვეთ მეტი - იმედია თამაშის კომპანია თქვენს თავს ითავსებს და არ აიძულებს თქვენ შეიძინოთ თამაშის ახალი ასლი.

DRM გააქტიურება და გაუქმება საკმაოდ მტრულად განწყობილია მომხმარებლებისთვის და არ გვხვდება ყველა მომსახურებაში. მაგალითად, გადმოწერილი Kindle eBooks არასოდეს საჭიროებს დეაუტორიზაციას. Steam არ მოითხოვს თქვენ გააუქმოთ ის, რაც თქვენ შეიძენთ მის მიერ შეძენილ თამაშებს, თუმცა Steam- ის მიერ შეძენილმა ზოგიერთმა თამაშმა შეიძლება ასე მოიქცეს.

securom-activation-limit

DRM აქტივაცია და გაუქმება არ არის ისეთი ჩვეულებრივი, როგორც მობილური მოწყობილობებში. ჩვენ არ ვიცით ისეთი პოპულარული სერვისების შესახებ, რომელიც მოითხოვს თქვენი გაუქმების უფლებამოსილებას სმარტფონის ან ტაბლეტის მოშორების წინ.

გაწურეთ წამყვანი

გაითვალისწინეთ, რომ ეს განყოფილება ვრცელდება მხოლოდ კომპიუტერულ მყარ დისკზე, რომლებიც მუშაობს Windows 7 ან Windows- ის უფრო ადრეულ ვერსიებზე. თუ Windows 7 კომპიუტერიდან SSD, ნებისმიერი Windows 8 PC, ტაბლეტი ან სმარტფონი მოცილდებით, შეგიძლიათ გააგრძელოთ შემდეგი განყოფილება.

თუ თქვენს ლეპტოპს ან დესკტოპ კომპიუტერს აქვს ტრადიციული მაგნიტური მყარი დისკი, შესაძლებელია ადამიანმა აღადგინოს მონაცემები მყარი დისკიდანაც კი, მას შემდეგ, რაც მას ხელახლა მოახდენს და დააინსტალირეთ ოპერაციული სისტემა. ეს იმიტომ ხდება, რომ ოპერაციული სისტემის ინსტალაცია არ წაშლის დისკის ყველა სექტორს.

თუ გსურთ წაშალოთ დისკის ყველა სექტორი, გსურთ გამოიყენოთ ინსტრუმენტი, როგორიცაა DBAN, სანამ Windows თქვენს კომპიუტერს დააინსტალირებთ. გაითვალისწინეთ, რომ ეს ინსტრუმენტი ხელს უშლის მთელ თქვენს დისკზე და წაშლის მასზე ნაპოვნი ნებისმიერი მწარმოებლის აღდგენის დანაყოფს.

დაკავშირებული: რატომ შეიძლება ფაილების ამოღება და როგორ შეგიძლია თავიდან ავიცილოთ ეს?

ეს ეხება მხოლოდ PC მაგნიტურ მყარ დისკებს. თუ თქვენ გაქვთ კომპიუტერი მყარი მდგომარეობის დრაივი - ან სმარტფონი ან პლანშეტი SSD- ით - SSD- ით წაშლილი ფაილები დაუყოვნებლივ წაშლილია, თუ ჩართულია TRIM ჩართული, რაც ის აუცილებლად უნდა იყოს.

თქვენ არ უნდა დატოვოთ ეს გზა Windows 8 – ზე. სანამ Windows 7 – ზე და Windows– ს უფრო ადრეულ ვერსიებს არა აქვთ ინტეგრირებული გზა, რომ წაშალოთ დისკი მათ ინსტალერში, Windows 8 გთავაზობთ ფუნქციას. წაშალეთ დისკი, როდესაც კომპიუტერს გადატვირთავს. Windows 8 უწოდებს ამას "თქვენი დისკის სრულად გაწმენდას".

windows-8-გადატვირთვისას სრულად სუფთა

ხელახლა დააინსტალირეთ ოპერაციული სისტემა ან ქარხნის გადატვირთვა

მოწყობილობის სწორად მომზადების შემდეგ და თქვენი პირადი ფაილების და DRM აქტივაციების ამოღების შემდეგ, თქვენ გსურთ დააბრუნოთ იგი თავის ქარხანურ მდგომარეობაში, სანამ მის ახალ მფლობელს გადასცემთ.

დაკავშირებული: დამწყები Geek: როგორ ჩაწეროთ Windows თქვენს კომპიუტერში

Windows 7 ან უფრო მეტ კომპიუტერებზე მუშაობს, მიჰყევით Windows- ს ინსტალაციის ჩვენს სახელმძღვანელოს - Windows ინსტალაციის დისკიდან ან თქვენი კომპიუტერის ინტეგრირებული აღდგენის დანაყოფიდან. თუ თქვენ გაქვთ მგრძნობიარე მონაცემები, რომელიც ერთხელ ინახებოდა დისკზე, დარწმუნდით, რომ წაშალეთ დისკი ზემოთ მოყვანილი ინსტრუმენტის გამოყენებით, ოპერაციული სისტემის ინსტალაციამდე.

გამოსახულება

დაკავშირებული: ყველაფერი, რაც თქვენ უნდა იცოდეთ "ამ კომპიუტერის გადატვირთვის" შესახებ Windows 8 და 10-ში

Windows 8-ში გაშვებულ კომპიუტერებზე შეგიძლიათ გამოიყენოთ აღადგინოთ თქვენი კომპიუტერის ფუნქცია, რომ Windows დაუბრუნდეს თავის ქარხანულ მდგომარეობაში. ეს წაშლის თქვენს მთელ მოწყობილობას, წაშლის ყველა თქვენს პირად ფაილს. თუ თქვენ გაქვთ SSD- ის ნაცვლად ტრადიციული მაგნიტური მყარი დისკი, დარწმუნდით, რომ Windows- ის გადატვირთვისას აირჩიეთ "სრულად გაწმენდა დისკი", რათა თქვენი პერსონალური მონაცემები მთლიანად წაიშალოს დისკიდან და მისი აღდგენა შეუძლებელია.

წაშლა-ყველაფერი და ხელახლა დაინსტალირება ფანჯრები

სმარტფონზე ან ტაბლეტზე გამოიყენეთ Factory Reset- ის ვარიანტი. Android- ზე, გახსენით პარამეტრების ეკრანი, შეეხეთ სარეზერვო და გადატვირთვას და შეეხეთ ქარხნის მონაცემების გადატვირთვას.

IOS- ზე, გახსენით პარამეტრების ეკრანი, შეეხეთ General, შეეხეთ გადატვირთვის ღილაკს და შეეხეთ წაშალეთ ყველა შინაარსი და პარამეტრები. თქვენი მობილური მოწყობილობა იყენებს მყარი მდგომარეობის შესანახად, ამიტომ არ უნდა დაგჭირდეთ მისი წაშლა.

თქვენი მოწყობილობა ახლა ახალი უნდა იყოს - პროგრამულ უზრუნველყოფასთან დაკავშირებით, ყოველგვარი საფრთხის გარეშე, რომ თქვენი პერსონალური ფაილების აღდგენა მოხერხდეს. ახლა უკვე შეგიძლიათ გაყიდოთ იგი ან მის ახალ მფლობელს გადასცეს იგი ნდობით.

გამოსახულების კრედიტი: miniyo73 on Flickr